Høvler

Hvilken høvel eller skal jeg velge? Kan jeg klare meg med kun en høvel? Vi får ofte disse spørsmålene fra kunder som er innom butikken vår. Et svar kan være at man sagtens kan klare seg godt i livet uten en eneste høvel, men det finnes ingen gode svar før man stiller seg spørsmålene: Hva skal jeg lage? Hvilke oppgaver skal jeg løse?

Alle høvlene...

Hvilken høvel eller skal jeg velge? Kan jeg klare meg med kun en høvel? Vi får ofte disse spørsmålene fra kunder som er innom butikken vår. Et svar kan være at man sagtens kan klare seg godt i livet uten en eneste høvel, men det finnes ingen gode svar før man stiller seg spørsmålene: Hva skal jeg lage? Hvilke oppgaver skal jeg løse?

Alle høvlene som vi selger er produsert og optimalisert for at du skal kunne løse spesifikke oppgaver. I motsetning til elektroverktøy er ikke dette verktøy som gjør jobben for deg, dette er redskaper som du selv kan skape med på et presisjonsnivå du selv bestemmer. Du kan ikke plane et stort emne med en liten pusshøvel, du kan ikke legge siste hånd på verket i en sinksammenføyning med en grovt oppsatt sletthøvel.

Har man svar på de to første spørsmålene, vet man mer om hva man leter etter. For å hjelpe deg så godt som mulig har vi derfor gruppert høvlene i underkategorier og under hver høvel beskrevet bruksområdet slik at du forhåpentligvis får svar på det store spørsmålet om hvilke høvler du trenger. Under flere av produktene ligger også link til korte videoer produsert av Lie-Nielsen. Her får du tips og råd til oppsett, bruk og vedlikehold.

Mer

Høvler Det er 19 produkter.

Underkategorier

 • Sletthøvler

  Sletthøvler er en ganske bred norsk historisk betegnelse på høvler med middels lang såle som både kan fjerne mye virke og også settes opp til å høvle tynne og fine spon. De hadde gjerne forskjellig lengde og forskjellig kurve på eggen alt etter hvor mye virke som skulle fjernes. Rubank er også en betegnelse mange kjenner om denne høveltypen.

  På engelsk/amerikansk bruker man begrepet "Jack-Plane" om denne allsidige kategorien høvler. "Scrub-Plane", skrubbhøvelen betegner den høvelen som virkelig fjerner mye (1,5-2mm spontykkelse). Begrepet "Jack" kommer sannsynligvis fra den gamle engelske frasen "Jack of all trades". Fritt tolket: Høvelen som kan utføre alt. I produktbetegnelsene våre har vi nå valgt å bruke navnet "Sletthøvel" på denne kategorien. En sletthøvel kan settes opp til å utføre veldig mange oppgaver, men slik Lie-Nielsen har rekonstruert dem, etter Stanleys gamle størrelser og nummersystem, er den designet til å utføre grovarbeidet. Med denne kan du raskest mulig dimensjonere emnet etter at det er grovskåret fra f.eks. båndsaga eller trelasthandelen. Selv om den kan gjøre mange ting, er det mest effektive i et verksted å sette den opp til å gjøre det den har blit laget for. Da er den alltid klar og skuffer aldri!

  En god sletthøvel bør være den første høvelen man velger når man setter opp et effektivt system for håndverktøy.

 • Langhøvler

  En langhøvel har en vesentlig lenger såle enn en sletthøvel. Gjerne 45 til 60 cm. Med en langhøvel høvler du et emne plant og rett. Ingenting kan plane et emne, kant eller flate, som en god langhøvel. For at den skal fungere optimalt er det viktig at sålen er helt plan og stabil. Lie-Nielsens benkehøvler er tilvirket i "Ducktile Iron" som i motsetning til alminnelig støpejernsgods er mer stabilt og bruddsikkert. Metallet har egenskaper som gjør at formen vil holde seg og man slipper skjevheter som ofte kan oppstå over tid i tradisjonelle støpejernshøvler.

  Med disse høvlene overtar du etter jobben du har gjort med den kortere sletthøvelen og evt skrubbhøvelen. Den fungerer best ved å settes opp til å fjerne virke med en spontykkelse på ca 0,1 mm.

  Sidene på høvelgodset er 90˚ på sålen. Dette gjelder alle basishøvlene. Dette muliggjør presis kanting av emner ved å føre høvelen på siden på et kantebord. F.eks. på en løsning som vist.

  Kateplate

  Tegninger for kantebord:

  Kantebord

 • Pusshøvler

  Som det norske navnet beskriver, er dette høvler du "pusser" emnet med. Du fjerner spor etter annet verktøy, blyantstreker, etc og etterlater en flate klar for overflatebehandling. Spon fra pusshøvelen skal være nesten gjennomsiktig med en tykkelse på kun et par hundredels millimeter. Dette er høvlene du ikke låner bort til noen, som du passer nøye på og holder ekstra godt øye med. Med en riktig justert pusshøvel, med skarp og polert egg, etterlater du en overflate som vil forringes med sandpapir. Pusshøvelen tas frem først når det egentlige snekkerarbeidet er gjort. Emnene er tilpasset og ferdige. Belønningen kommer når du kan kjenne på og betrakte det ferdige resultatet etter det siste draget med pusshøvelen.

  Pusshøvlene har alle en kortere såle enn sletthøvelen og valget av pusshøvel er i stor grad et spørsmål om hva man føler ligger best i hånda og hvor store prosjekter man holder på med. Lie-Nielsen produserer hele Stanleys opprinnelige sortiment pusshøvler. Fra No 1 til No 4 1/2. Vi lagerfører nå alle disse størrelsene. De minste pusshøvlene, fre No-1 til No-3, produseres i en stabil bronselegering. No-4 produseres både i jern og bronse, mens No-4 1/2 kun produseres i jern.

 • Spesialhøvler

  Spesialhøvler er en stor kategori høvler som er designet for at du kan løse helt spesifikke oppgaver. Alle høvlene bygger på tradisjonelle modeller. Stålkvalitet, og presisjon i tilvirkingen av disse produktene, bidrar til at mange blir overrasket over effektiviteten og resultatene man oppnår med disse høvlene.

 • Små høvler

  Høvlene i denne kategorien er mindre høvler det er lett å arbeide med også når man er borte fra høvelbenken. De fungerer som en forlengelse av hånden og er enkle å ta med til prosjekter i bygg eller båt.

per side
Viser 1 - 12 av 19 produkter
Viser 1 - 12 av 19 produkter