Rasper

«Det tar to år før en raspemaker lærer teknikken godt nok til å lage rasper med den kvaliteten vi skal ha på våre produkter»: Michel Auriou - Leder av Auriou Toolworks - Forge de Saint Juery, Frankrike.

Auriou rasper

Vi møtte Michel Auriou på European Wood-Working Show i England i 2013. Det var et hyggelig møte og han hadde stor sans for vårt konsept om å ti...

«Det tar to år før en raspemaker lærer teknikken godt nok til å lage rasper med den kvaliteten vi skal ha på våre produkter»: Michel Auriou - Leder av Auriou Toolworks - Forge de Saint Juery, Frankrike.

Auriou rasper

Vi møtte Michel Auriou på European Wood-Working Show i England i 2013. Det var et hyggelig møte og han hadde stor sans for vårt konsept om å tilby håndverktøy av høy kvalitet fra kun få utvalgte produsenter. Michel er 4.generasjons verktøymaker,, og tilhører den samme lille «familien» av verktøymakere som Thomas Lie-Nielsen, nemlig verktøymakere som setter verktøyets egenskaper og kvaliteter i høysetet fremfor volum og profitt. Resultatet er at du som håndverker får mulighet til å jobbe med verktøy som er optimalisert til oppgavene du skal løse, som virker hver gang og som er laget for å vare lenge.

Her kan du se en film om tilvirkningen av disse raspene

Tennene på disse raspene er håndstukket, dvs hamret ut med et spesialverktøy for hånd. På de finere raspene tar denne prosessen alene ca 90 minutter pr. rasp. Denne metoden fører til en ørliten variasjon i hvor tennene står i forhold til hverandre og disse raspene etterlater derfor en fin overflate uten spor slik konvensjonelle rasper gjør fordi tennene står rett bak hverandre på rekke. Tennene stikkes ut fra en polert overflate på emnet noe som gir skarpe egger på hver tann. Verktøyet er derfor et kutteverktøy og ikke et «skrubbeverktøy».

Raspene produseres i et ganske bredt utvalg størrelser. Grovheten på tennene angis på en skala fra 1 - 15 hvor 1 en svært grovt og 15 er meget fint. De fine raspene etterlater en fin overflate mens de grovere fjerner mye virke fort. De egner seg meget godt til arbeid med kurvede former, skulpturer eller ornamenter. Raspene er også foretrukket av mange treskjærere.

Grader

Vi er stolte av endelig å kunne tilby verktøy fra Auriou Toolworks - Forge de Saint Juery, Frankrike.

Vi fører også et bredt utvalg med treskjærerjern fra Auriou. Dette er verktøy som Auriou har utviklet i samarbeid med Chris Pye. Jernene er smekre og dermed lette. De holder eggen svært godt mye pga den tradisjonelle teknikken Auriou bruker i tilvirkningen. Rett og slett eksjepsonelle jern!

Her er en link hvor Chris Pye forteller om disse jernene

Auriou Treskjærerjern-

Mer

Rasper Det er 12 produkter.

Underkategorier

 • Basisrasper

  Denne kategorien rasper er kalt "møbelmakerrasper" direkte oversatt fra fransk. Vi har rett og slett valgt å kalle dem basisrasper for gjøre det lettere for deg å orientere deg i mylderet av lengder, former og forskjellige grader. Dessuten er  bruksområdet på disse raspene langt videre enn bare til å lage møbler.

  Basisrasper

  Disse raspenehar en oval og en flat side. De er "stukket" (har tenner) på kantene og på tuppen. 

  Når det gjelder rasper, tenker vi på samme måte som med høvler. Vi jobber i tre faser: I første fase handler det om å fjerne mye virke og nærme seg formen eller kurven vi vil ha. I andre fase foredler vi formen eller flaten vi har kommet frem til. Siste fase handler om å perfeksjonere resultatet.

  Med basisraspene jobber du stort sett i de to første fasene: Så effektivt som mulig komme fortest mulig frem til den formen du vil ha på emnet ditt. Vi har valgt de lengdene og gradene som etter vår (og Michels) mening gjør denne jobben best.

  Rasprens

  Disse raspene varer lenge hvis du bruker dem riktig og beskytter dem for rust. Sett dem gjerne inn med litt olje eller voks for å hindre at spon og kvae fester seg. Børst av raspa etter bruk med f.eks en skobørste eller tannbørste.

  Raspene lages i høyrehendt og venstrehendt utgave. Dette handler ikke om håndtaket, men om at tennene er satt i vinkel i forhold til lengderetningen på raspa. Dette er tohåndsredskap og du skal holde venstre hånd på tuppen, og høyre hånd på skaftet. Du holder raspa på skrå foran deg (ca 30˚- 45˚) i forhold til deg og emnet. Så skyver du rett forover og holder raspa i samme vinkel i forhold til skyveretningen. Dette er (etter litt trening) ikke noe problem for venstrehendte, men om du snur raspa andre veien og holder tuppen med høyre hånd, vil den ikke kutte riktig. Michel viste oss dette og det er essensiell informasjon for å utnytte disse raspenes egenskaper og for å oppleve hva slags verktøy dette er. Er du venstrehendt og ønsker rasper med omvendt tannstilling, skaffer vi selvfølgelig dette på bestilling.

  På raspa vil du se "rekker" av tenner på skrå i lengderetningen. Dette er fordi tennene stikkes i smale bredder i full lengde før neste rekke startes. Dette er fordi raspemakeren vil sette tennene i så lik som mulig vinkel over hele raspa og derfor holder "grepet" til en hel rekke er ferdig. Dette er selvfølgelig mer tidkrevende, men gir en rasp som kutter bedre og varer lengre.

  Raspene er tangefestet i et håndtak av valnøtt med messinghylster.

 • Formingsrasper

  Disse raspene er i prinsippet laget på samme måte som basisraspene, men er smalere i forhold til lengden og smekrere. Fra fransk kan de oversettes til "moddellmakerrasper". Vi kaller dem formingsrasper med tanke på at de uthever seg til finere formgiving.

  Formingsrasper

  Bildet viser et spekter rasper, og ikke minst hvilke kraftfulle og presise redskaper de er og hva du kan bruke dem til. Til venstre ser du en basisrasp (møbelmakerrasp). Nr.2 fra venstre er en formingsrasp (modellérrasp). Formingsraspene er smekrere og passer til mindre emner/arbeider samt til å følge opp etter en av de større basisraspene.

  Disse raspene har også en oval side og en flat side og er stukket på kanter og tupp.

  Med formingsraspeneraspene jobber du hovedsaklig med tilpassing og foredling av en allerede eksisterende form eller kurve f.eks. fra sag eller båndsag.

  Vi har også her gjort et utvalg av hva Auriou produserer og vil muligvis utvide dette sortimentet om det er interesse for det i Norge. Men med de raspene vi har valgt kan du løse de aller fleste oppgaver innen denne kategorien. 

 • Andre rasper

  No-10 har tatt inn to andre kategorier rasper i tillegg til basisraspene og formingsraspene. "Albi" kombinasjonsrasper og rotterumpe- eller rottehalerasper.

  Kombinasjonsraspene har fått navnet sitt etter stedsnavnet Albi i nærheten av Forge de Saint-Juéry. De er flate på begge sider og kombinerer to forskjellige grader. Du får med disse raspene en fin inngang til denne verdenen av verktøy, de er lette å bli gode venner med og du kan løse mange oppgaver med ett verktøy.

  Rotterumperaspene er runde og kone mot spissen og egner seg til utforming av hull og til f.eks. å lage spiralformel på håndtak, skjeer etc. I bruk skyver du med en roterende bevegelse for å utnytte tennenes vinkling.

Viser 1 - 12 av 12 produkter
Viser 1 - 12 av 12 produkter