Merkelapper:
Vi møtte Michel Auriou på European Wood-Working Show i England i 2013. Det var et hyggelig møte og han hadde stor sans for vårt konsept om å ti...
Vi møtte Michel Auriou på European Wood-Working Show i England i 2013. Det var et hyggelig møte og han hadde stor sans for vårt konsept om å tilby håndverktøy av høy kvalitet fra kun få utvalgte produsenter. Michel er 4.generasjons verktøymaker,, og tilhører den samme lille «familien» av verktøymakere som Thomas Lie-Nielsen, nemlig verktøymakere som setter verktøyets egenskaper og kvaliteter i høysetet fremfor volum og profitt. Resultatet er at du som håndverker får mulighet til å jobbe med verktøy som er optimalisert til oppgavene du skal løse, som virker hver gang og som er laget for å vare lenge.
Her kan du se en film om tilvirkningen av disse raspene
Tennene på disse raspene er håndstukket, dvs hamret ut med et spesialverktøy for hånd. På de finere raspene tar denne prosessen alene ca 90 minutter pr. rasp. Denne metoden fører til en ørliten variasjon i hvor tennene står i forhold til hverandre og disse raspene etterlater derfor en fin overflate uten spor slik konvensjonelle rasper gjør fordi tennene står rett bak hverandre på rekke. Tennene stikkes ut fra en polert overflate på emnet noe som gir skarpe egger på hver tann. Verktøyet er derfor et kutteverktøy og ikke et «skrubbeverktøy».
Raspene produseres i et ganske bredt utvalg størrelser. Grovheten på tennene angis på en skala fra 1 - 15 hvor 1 en svært grovt og 15 er meget fint. De fine raspene etterlater en fin overflate mens de grovere fjerner mye virke fort. De egner seg meget godt til arbeid med kurvede former, skulpturer eller ornamenter. Raspene er også foretrukket av mange treskjærere.
Vi er stolte av endelig å kunne tilby verktøy fra Auriou Toolworks - Forge de Saint Juery, Frankrike.
Vi fører også et bredt utvalg med treskjærerjern fra Auriou. Dette er verktøy som Auriou har utviklet i samarbeid med Chris Pye. Jernene er smekre og dermed lette. De holder eggen svært godt mye pga den tradisjonelle teknikken Auriou bruker i tilvirkningen. Rett og slett eksjepsonelle jern!
Her er en link hvor Chris Pye forteller om disse jernene
-
Underkategorier
Denne kategorien rasper er kalt "møbelmakerrasper" direkte oversatt fra fransk. Vi har rett og slett valgt å kalle dem basisrasper for gjøre det lettere for deg å orientere deg i mylderet av lengder, former og forskjellige grader. Dessuten er bruksområdet på disse raspene langt videre enn bare til å lage møbler.
Disse raspenehar en oval og en flat side. De er "stukket" (har tenner) på kantene og på tuppen.
Når det gjelder rasper, tenker vi på samme måte som med høvler. Vi jobber i tre faser: I første fase handler det om å fjerne mye virke og nærme seg formen eller kurven vi vil ha. I andre fase foredler vi formen eller flaten vi har kommet frem til. Siste fase handler om å perfeksjonere resultatet.
Med basisraspene jobber du stort sett i de to første fasene: Så effektivt som mulig komme fortest mulig frem til den formen du vil ha på emnet ditt. Vi har valgt de lengdene og gradene som etter vår (og Michels) mening gjør denne jobben best.
Disse raspene varer lenge hvis du bruker dem riktig og beskytter dem for rust. Sett dem gjerne inn med litt olje eller voks for å hindre at spon og kvae fester seg. Børst av raspa etter bruk med f.eks en skobørste eller tannbørste.
Raspene lages i høyrehendt og venstrehendt utgave. Dette handler ikke om håndtaket, men om at tennene er satt i vinkel i forhold til lengderetningen på raspa. Dette er tohåndsredskap og du skal holde venstre hånd på tuppen, og høyre hånd på skaftet. Du holder raspa på skrå foran deg (ca 30˚- 45˚) i forhold til deg og emnet. Så skyver du rett forover og holder raspa i samme vinkel i forhold til skyveretningen. Dette er (etter litt trening) ikke noe problem for venstrehendte, men om du snur raspa andre veien og holder tuppen med høyre hånd, vil den ikke kutte riktig. Michel viste oss dette og det er essensiell informasjon for å utnytte disse raspenes egenskaper og for å oppleve hva slags verktøy dette er. Er du venstrehendt og ønsker rasper med omvendt tannstilling, skaffer vi selvfølgelig dette på bestilling.
På raspa vil du se "rekker" av tenner på skrå i lengderetningen. Dette er fordi tennene stikkes i smale bredder i full lengde før neste rekke startes. Dette er fordi raspemakeren vil sette tennene i så lik som mulig vinkel over hele raspa og derfor holder "grepet" til en hel rekke er ferdig. Dette er selvfølgelig mer tidkrevende, men gir en rasp som kutter bedre og varer lengre.
Raspene er tangefestet i et håndtak av valnøtt med messinghylster.
Disse raspene er i prinsippet laget på samme måte som basisraspene, men er smalere i forhold til lengden og smekrere. Fra fransk kan de oversettes til "moddellmakerrasper". Vi kaller dem formingsrasper med tanke på at de uthever seg til finere formgiving.
Bildet viser et spekter rasper, og ikke minst hvilke kraftfulle og presise redskaper de er og hva du kan bruke dem til. Til venstre ser du en basisrasp (møbelmakerrasp). Nr.2 fra venstre er en formingsrasp (modellérrasp). Formingsraspene er smekrere og passer til mindre emner/arbeider samt til å følge opp etter en av de større basisraspene.
Disse raspene har også en oval side og en flat side og er stukket på kanter og tupp.
Med formingsraspeneraspene jobber du hovedsaklig med tilpassing og foredling av en allerede eksisterende form eller kurve f.eks. fra sag eller båndsag.
Vi har også her gjort et utvalg av hva Auriou produserer og vil muligvis utvide dette sortimentet om det er interesse for det i Norge. Men med de raspene vi har valgt kan du løse de aller fleste oppgaver innen denne kategorien.
No-10 har tatt inn to andre kategorier rasper i tillegg til basisraspene og formingsraspene. "Albi" kombinasjonsrasper og rotterumpe- eller rottehalerasper.
Kombinasjonsraspene har fått navnet sitt etter stedsnavnet Albi i nærheten av Forge de Saint-Juéry. De er flate på begge sider og kombinerer to forskjellige grader. Du får med disse raspene en fin inngang til denne verdenen av verktøy, de er lette å bli gode venner med og du kan løse mange oppgaver med ett verktøy.
Rotterumperaspene er runde og kone mot spissen og egner seg til utforming av hull og til f.eks. å lage spiralformel på håndtak, skjeer etc. I bruk skyver du med en roterende bevegelse for å utnytte tennenes vinkling.
Kombiraspene er flate med forskjellig tanngrad på hver side. Raspene har også en blank kant så du kan arbeide i et hjørne uten å raspe begge sider samtidig. Denne lengste kombiraspa har en grov og en medium side. Anvendelige rasper for arbeid med flate eller konvekse emner.
Kombiraspene er flate med forskjellig tanngrad på hver side. Raspene har også en blank kant så du kan arbeide i et hjørne uten å raspe begge sider samtidig. Denne kombiraspa har en fin og en ekstra fin side. Anvendelige rasper for arbeid med flate eller konvekse emner.
Med den aller fineste tannstillingen, grad 15, bruker du denne til å lage den fineste overflaten som er mulig med rasper. Ønsker du en glattere overflate etter bruk av rasper, er det mest effektive å bruke siklinger. Du kan enkelt forme siklinger av gamle sagblader med de kurver du ønsker. Alternativt
Dette er en medium lang forminsgsrasp som du bruker til mindre arbeider og mindre emner. Vi fører de to mest anvendelige av disse raspene: Grad 10 og grad 13. Altså en rasp som formgir og en som foredler og perfeksjonerer overflaten. Bruk raspene med lett trykk.
Fintannet rasp til å bearbeide, glatte ut den allerede ferdige formen på emnet ditt. Raspen vil etterlate en meget fin overflate. Som med alle raspene, men særlig denne, lar du raspa gjøre jobben og arbeider med et svært lett trykk.
Med denne raspa former du hull eller trange konkave former. Den er også fin til å lage spiralformasjoner på runde emner. Med denne groveste raspa former du emnet slik du vil ha det. Bruk den finere raspa til å glatte overflaten.
Denne raspa er en fintannet rasp til hull eller trange konkave kurver.