Stemjern

Å vurdere kvaliteten på et stemjern kun ved å se på det er umulig. Om jernet har en polert og flat bakside og en skarp egg over hele jernets bredde finner man fort ut av. Men om jernet vil beholde sin form og sine egenskaper over tid er umulig å vurdere kun ved å se på det. Det er nok derfor det selges så mange billige stemjern på markedet idag ...

Å vurdere kvaliteten på et stemjern kun ved å se på det er umulig. Om jernet har en polert og flat bakside og en skarp egg over hele jernets bredde finner man fort ut av. Men om jernet vil beholde sin form og sine egenskaper over tid er umulig å vurdere kun ved å se på det. Det er nok derfor det selges så mange billige stemjern på markedet idag som mangler basale kvaliteter. For å kunne vurdere kvaliteten, må man kjenne til hvordan jernet er produsert.

Lie-Nielsen bruker idag A 2 stål til alle sine høvelstål og stemjern. Med en slik stålkvalitet vil eggen vil holde seg skarp  vesentlig lenger enn tradisjonelt karbonstål. En møysommelig herdeprosess bringer stålet til en hardhet på 60-62 på Rockwell skala. Hardt høykarbonstål (som f.eks. i kvalitetsjern fra Japan) kan gi en enda finere egg, men risikoen for at den ytterste delen av eggen knekker er stor selv under normal belastning. Lie-Nielsen var den første til å anvende kryoteknologi til foredling verktøystålet. Stålet bades i flytende nitrogen over et tidsrom på 24 timer før det langsomt bringes tilbake til brukstemeratur. Dette er en viktig prosess som bidrar til å fjerne indre spenninger og stabilisere jernets molekylære struktur slik at jernet beholder sin form og egenskaper.

Så kan man spørre seg om dette er nødvendig og om man trenger stemjern av en en så høy kvalitet. Vårt svar er ganske enkelt: Ja, man trenger flere, hvis man vil ha et verktøy til å stole på, som holder sin form og egenskaper over tid og som virker optimalt hver eneste gang du skal bruke det.

Håndtakene er fremstilt av "Hornbeam", "jernved", et trevirke som er høstet lokalt i Maine. Det er svært hardt og stabilt og har dermed gode egenskaper for stemjern som kan slås med hammer eller klubbe. Håndtakene kan benyttes om hverandre og er dreid for å passe den koniske sokkelen på selve jernene. Fordelen, foruten at du lett kan bytte håndtak, er at kreftene blir fordelt sentralt gjennom jernet i linje med eggens skjæreretning. Jernene skjærer dermed mer effektivt. De går heller ikke så lett i stykker som håndtaker på tradisjonelle tangejern, som lett kan splittes. No-10 vil også legge til at kvalitetsverktøy ikke har plasthåndtak.

Mer

Stemjern Det er 8 produkter.

Underkategorier

 • Stemjern

  Dette er jernene de fleste kjenner igjen som vanlige stemjern. "Bevel Edged Chisels" er den opprinnelige engelske terminologien for disse jernene. Sidekantene skrår mot forsiden av jernet, noe som gir en minimal sidekant fremme ved eggen. Du kommer dermed til helt inn i hjørner og kanter. Eggen er slipt og skjerpet med en skjæringsvinkel på 30.

  Dette er de mest anvendelige jernene og du bruker dem til de fleste oppgaver i verkstedet. Vi anbefaler at du vurderer hvilket behov du har og starter med 2-3 jern i de mest anvendelige størrelsene. Sett opp jernene litt forskjellig til forskjellig bruk. Høyere skjæringsvinkel (35˚- 40˚) til hardere tresorter og fjerning av mye virke med klubbe eller hammer, lavere vinkel (20˚ - 30˚) for presisjonskutt kun for hånd.

  Vi anbefaler også at du har ett eller to lange håndtak. Disse håndtakene gir deg et stabilt tohåndsgrep, du får bedre kontroll og du får en helt annen mulighet til presisjonssnitt for hånd.

 • Tappehulljern

  Tappehulljern eller lockbeitel, som mange i Norge også kaller dem, er kraftige stemjern beregnet for å lage presise tappehull til forskjellige sammenføyninger og møbelsnekring. Jernene er høyere enn de er brede for at jernet skal følge veggene i hullet du lager. Eggen er slipt med en skjæringsvinkel på 35. og baksiden er garantert flat.

  Lie-Nielsen produrerer 5 størrelser av disse jernene. Vi fører de tre mest anvendelige. 1/4", 3/8" og 1/2". Du velger det eller de jerna som passer skalaen på dine arbeider. En tommelfingelregel er at tappen utgjør ca 1/3 av materialtykkelsen.

 • Spesialjern

  Under denne kategorien finner du stemjern som er designet for at du skal kunne løse helt spesifikke oppgaver. 

Viser 1 - 8 av 8 produkter
Viser 1 - 8 av 8 produkter